Bij sociaal ondernemen staat de impact voorop: het oplossen van maatschappelijke problemen. Hiervan zijn al mooie voorbeelden te noemen in Meierijstad, maar er is ook onbenut potentieel.
Gemeente Meierijstad gaat daarom sociale ondernemers en sociale initiateven bij elkaar brengen om sociaal ondernemerschap te versterken. De focus ligt hierbij op initiatieven die op een ondernemende manier positieve impact (willen) maken als het gaat om inclusie, participatie en inburgering van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor heeft de gemeente de hulp ingeschakeld van Zorgbelang Brabant|Zeeland. De gemeente Meierijstad wil een toepassingsgerichte en praktische verkenning, waarbij sociale ondernemers direct betrokken worden. Zij willen hierbij inzicht in succesvol sociaal ondernemerschap en inzicht in de maatschappelijke impact.
De vraag van de gemeente is: “Hoe kunnen we sociale initiatieven en sociaal ondernemers die zich inzetten voor inclusie & arbeidsmarkt ondersteunen en versterken?”.
Het gaat hier om initiatieven/ondernemingen die zich inzetten voor mensen die bijvoorbeeld langdurig in de bijstand zitten, mensen met een mentale of fysieke uitdaging of nieuwkomers.
Zorgbelang voert het traject in verschillende fases uit:
Wij onderzoeken: we voeren een verkenning en een netwerkanalyse uit. Naast deskresearch spreken we lokale sociale initiatieven en ondernemers en brengen hun wensen en hun behoeften in kaart;
Wij ontwikkelen en ontwerpen: op basis van de resultaten van de verkenning formuleren we samen met gemeente én ondernemers een ondersteuningsaanbod;
En wij organiseren: we gaan het ondersteuningstraject uitvoeren, monitoren en evalueren.
– Een netwerk van sociale ondernemers binnen Meierijstad om elkaar vooruit te helpen: samen leren, elkaar inspireren en (meer) samenwerken;
– Advies op overheidshandelen: wat kan de gemeente doen om sociaal ondernemerschap verder te stimuleren;
– Een ondersteuningstraject met een of meerdere trainingen/themabijeenkomsten op maat voor deze sociaal ondernemers op basis van hun grootste obstakels.
Eind september vond de eerste bijeenkomst van sociaal ondernemers plaats. Zo’n 10 ondernemers uit gemeente Meierijstad kwamen bij elkaar in het Damianenklooster in Sint-Oedenrode.
Dagvoorzitter Karim El Barkaoui (Zorgbelang Brabant|Zeeland) nam de
ondernemers mee in het programma. Rob Verpoort (Programmamanger Economie Gemeente Meierijstad) vertelde meer over de meerwaarde die de gemeente ziet in sociaal ondernemen.
De groep werd verdeeld onder twee tafels, waar de sociaal ondernemers de tijd kregen om elkaar beter te leren kennen. Vervolgens ging het gezelschap dieper in op ‘Welke impact wil je maken met je onderneming?’. Voor sommigen een duidelijke antwoord, voor anderen nog ietwat van een zoektocht.
Ook gingen we het gesprek aan over wat er nodig is om samen te leren. Wat heb jij als sociaal ondernemer nodig om te groeien? Denk hierbij aan de verbinding tussen ondernemers, kennisdeling, de krachten bundelen en het bespreken van casuïstiek.
Daarnaast zijn de ondernemers ook bevraagd over wat ze nodig hebben vanuit de gemeente zelf. De deelnemers gaven aan dat zij behoefte hebben aan onder andere netwerkbijeenkomsten, flexibiliteit, inzicht in de sociale zorgkaart en vertrouwen.
Al deze resultaten zijn vastgelegd in een verslag van de startbijeenkomst.
Nadia van den Heuvel vertelde meer over haar onderneming Ictoria. Dit sociale mediavormgevingsbureau werkt met mensen met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt vanwege een fysieke of mentale uitdaging. Waar moet je rekening mee houden, wat zijn uitdagingen en wat is er juist zo ontzettend mooi aan sociaal ondernemen? Bij Nadia kwam dit alles – en meer – aan bod. Ze gaf de deelnemers een mooi aantal tips mee voor hun eigen onderneming!
De ondernemers hebben zelf thema’s aangegeven die zij terug willen zien in de vervolgbijeenkomsten. Enkele van deze thema’s waren storytelling, marketing, het maken van een begroting, impact meten en het kiezen van een passende rechtsvorm. Met deze thema’s gaan we aan de slag! Binnenkort communiceren we over de thema’s en data van de bijeenkomsten.
Dit project past goed in deze samenwerkingen
Dit project is een voorbeeld van maatwerk wat wij kunnen bieden. Deze dienst bieden we aan verschillende samenwerkingspartners. Hiernaast zie je voor welke organisaties deze dienst ook passend is.
Al onze samenwerkingenBlijf op de hoogte
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.