Om de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, hebben op landelijk niveau het ministerie van VWS en een groot aantal zorgpartijen afspraken met elkaar gemaakt. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat beschreven aan welke ambities en opgaven deze partijen gaan werken. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
Op regionaal niveau werken gemeenten, zorgverzekeraars, zorgorganisaties en andere betrokken partijen dit uit in een concreet regioplan. Daarin staat beschreven wat er in elke regio nodig is om de gezondheidszorg in die regio te waarborgen.
Een van de fundamentele uitgangspunten van het IZA is dat de zorg samen met patiënten, cliënten en inwoners tot stand komt. Zij weten wat passende zorg is voor hen, wat de meerwaarde is en welke knelpunten er zijn.
Concreet betekent dit dat patiënten, cliënten en inwoners actief betrokken worden bij de transformatie van de zorg. Zorgaanbieders, zorgfinanciers, overheden én patiënten, cliënten en inwoners gaan samenwerken om toekomstbestendige gezondheidszorg te realiseren voor de regio.
Het Ministerie van VWS bereidt voor 2024 regionale participatie-ondersteuningspunten (‘hubs’) voor. Hierover zijn zij in overleg met de Zorgbelangorganisaties en de landelijke koepels van patiënten, cliënten, gehandicapten (PGO)- en inwonersorganisaties. Samen willen wij deze regionale participatie-ondersteunings-hubs gaan vormgeven.
De regionale Zorgbelangorganisaties werken vanuit het perspectief van inwoners en zijn tegelijkertijd de verbindende schakel tussen de patiënten, cliënten en inwoners en de professionals die werkzaam zijn bij de regionale (zorg)partijen.
In alle Zorgbelang regio’s zijn we actief bezig met het organiseren van inwonerparticipatie en leggen we de verbinding tussen inwoners,(zorg)organisaties en gemeenten. Op deze manier werken we samen met andere PGO en inwonerorganisaties aan goede, toegankelijke en toekomstbestendige zorg, vergroten we het draagvlak van plannen en beleid, en stimuleren we de houdbaarheid van plannen om de betrokkenheid van inwoners te organiseren.
Het vormgeven van het onderdeel participatie bij de uitvoering van het regioplan in Zeeland en de vier regio’s in Brabant.
Zorgbelang Brabant|Zeeland draagt bij aan het vormgeven van het participatieonderdeel op de volgende manier:
1. het identificeren van relevante Adviesraden WMO en Jeugd (of Sociaal domein), Cliëntenraden, Patiëntenraden en vertegenwoordigers van bepaalde doelgroepen met ervaringsdeskundigheid aangevuld met hun contactgegevens;
2. het in kaart brengen van hun wensen en behoeften ten aanzien van betrokkenheid bij het opstellen en uitvoeren van het regioplan. Zorgbelang Brabant|Zeeland organiseert daarvoor een aantal werksessies in de regio;
3. het begeleiden van het proces om te komen tot contouren van een participatieplan vanuit de inbreng van deze vertegenwoordigers dat een onderdeel is van het regioplan. Zorgbelang Brabant|Zeeland schetst de contouren van een participatieplan.
Dit project past goed in deze samenwerkingen
Dit project is een voorbeeld van maatwerk wat wij kunnen bieden. Deze dienst bieden we aan verschillende samenwerkingspartners. Hiernaast zie je voor welke organisaties deze dienst ook passend is.
Al onze samenwerkingenBlijf op de hoogte
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.