Schoolboost ontwikkelde methodiek die stem geeft aan alle ouders
Marlies: “Juist door het perspectief van de ouders te betrekken en hen niet alleen als zeurende, kritische ouder te zien bereik je meer. Ze kijken er altijd met een andere bril naar. Misschien zeg je wel hetzelfde, maar de leerkracht gebruikt pedagogische taal en de ouder vult dat anders in. Daarvoor hebben we een methodiek bedacht die iedereen bevraagd op dezelfde manier, waardoor je ook de juiste antwoorden krijgt. Zo bied je ook een podium voor de onzichtbare en verbaal niet sterke ouder die nu ook meer aandacht krijgt en betrokken wordt. Want in de basis is elke ouder trots op het kind.”
Heldere communicatie en wederzijds begrip door ouders meer te betrekken
“Daarnaast zou je ook ouders veel meer kunnen betrekken in het mede vormgeven aan het onderwijs. Kleine stapjes nemen en vooral goed luisteren en aandacht geven; kijken wat is nou echt nodig? En hoe zouden we je zo goed mogelijk kunnen helpen? Door dat te verbinden creëer je gemeenschappelijk goed. Er ontstaat heldere communicatie en wederzijds begrip, en denken wij, op de langere termijn geeft dat veel meer helderheid in het schoolprofiel en de positionering van de school, omdat zowel schoolteam, leerlingen en ouders dit uitdragen.” Kim: “Wat uiteindelijk ook weer bijdraagt aan de reputatie van de school.”
Samenwerking zorgt voor breder perspectief op kind
“Ook de samenwerking met gemeenten, gezondheidssector, GGD, jeugdwelzijnswerk, lokale initiatieven in de wijk, zoals Hambaken Connect, sport- en cultuursector en muziekscholen is daarin belangrijk. Zodat er vanuit bredere perspectieven naar kinderen wordt gekeken. Wij geloven erin dat je door samen te werken en te luisteren naar wat je nodig hebt, dingen kunt versterken. Je doet het samen. Het is goed om ervaringen te delen. Als school hoef je niet altijd alles zelf te doen.”
Stapje voor stapje naar het einddoel toewerken
Als onderdeel van de training Zicht op Impact toetsten zij hun aanpak bij anderen: “We leerden hierdoor dat je stapje voor stapje met elkaar een ontwikkeling aangaat. Niet meteen te groot, vanuit missie en visie, maar juist met kleine interventies. Je moet ervoor zorgen dat het structureel wordt aangepakt. As je begint met een stukje analyse en inventarisatie kan je dat vertalen naar een werkwijze: ‘Welke middelen zetten jullie in om wat met wie te bereiken? Hoe ga je met het team aan de slag? Wat kunnen we doen om ouderbetrokkenheid te vergroten?’ Allemaal kleine stukjes die uiteindelijk als een puzzel leiden tot het einddoel.”