Dat kan bereikt worden door bijvoorbeeld vroegtijdig informatie te geven, te adviseren en te begeleiden, maar ook door eHealth te gebruiken en de onderlinge digitale en fysieke communicatie te verbeteren. De burger en (eventueel) zijn mantelzorger komen dan eerder in beeld als er sprake is van kwetsbaarheid.
Het Care Innovation Center is de kartrekker in dit project. Er werken veel partijen samen in dit programma, waaronder Zorgbelang Brabant|Zeeland. Gabie Conradi werkt al heel wat jaren bij Zorgbelang en is als projectleider betrokken bij dit programma. Zij vertelt graag meer over haar bijdrage aan ‘Grip op Kwetsbaarheid’.
Met Grip op Kwetsbaarheid willen de samenwerkende partijen de zorg veranderen door:
• Onnodig dure of overbodige zorg te voorkomen
• Zorg te verplaatsen naar dichter bij mensen thuis, in hun eigen vertrouwde leefomgeving
• Zorg te vervangen door nieuwe en andere vormen van zorg, zoals eHealth, domotica of sociaal en maatschappelijk werk.
Hoe minder vaardig, hoe kwetsbaarder
Gabie: “Binnen Grip op Kwetsbaarheid richt ik me vooral op digitale vaardigheden en laaggeletterdheid. Bedenk eens hoe kwetsbaar mensen zijn die zelf geen bankzaken kunnen doen, omdat ze niet met computers kunnen werken. Of mensen die niet zelfstandig kunnen reizen, omdat ze niet kunnen lezen. Het levert winst op als mensen digitaal vaardig en taalvaardig zijn.”
Ouderen en digitale vaardigheden
“Ik noem graag voorbeelden van concrete activiteiten waar we nu mee bezig zijn. In Roosendaal zijn we bijvoorbeeld in gesprek met het Taalpunt en de gemeente om meer ouderen digitale vaardigheden te leren. Juist in deze coronatijd blijkt hoe kwetsbaar (oudere) mensen zijn die gebrekkige of geen digitale vaardigheden hebben. We leren bijvoorbeeld opa’s en oma’s beeldbellen met kleinkinderen. Er moet vaak een urgentie en reden zijn om het te leren. Als ze de voordelen zien wordt het leuk!”
Internetaansluiting
“Een internetaansluiting is de eerste stap naar meer zelfredzaamheid”, vervolgt Gabie. “Voor ons is het hebben van een internetaansluiting zo normaal als water en elektriciteit. Maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Hoe zorgen we dat die kwetsbare groep toch een internetaansluiting krijgt? Daarvoor trekken we intensief op met de gemeente.”