Wat is een persona en wat kun je ermee?
Een persona is een verzonnen persoon met een bepaald type beperking. Deze wordt bedacht door een groep mensen met een aantal dezelfde kenmerken. Bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking die, met ondersteuning, zelfstandig wonen. Leeftijd, geslacht en bijvoorbeeld achtergrond kunnen wel verschillen. Natuurlijk is iedereen anders en uniek, maar er zijn wel een aantal onderwerpen die bij elke beperking lastig zijn. Dankzij een persona is het mogelijk om de leefsituatie, vragen en problemen van een groep in beeld te brengen.
Co-creatie sessies
Zorgbelang ging in een aantal co-creatie sessies samen met mensen met verschillende type beperkingen aan de slag. Met groepjes deelnemers die ongeveer in dezelfde situatie zitten, schreven we op wat de wensen zijn voor de toekomst. Ook vertelden deelnemers wat ze lastig vinden en wat ze graag anders zouden zien. Zo kwamen er per type beperking één of twee persona’s tot stand. Met als eindresultaat een prachtig boekje met een gedetailleerde beschrijving hiervan.
Wat brengt het opstellen van persona’s de gemeente? Hoe helpt het hen?
1. Het maakt het mogelijk om de leefsituatie van burgers in beeld te krijgen
2. Het helpt gemeenten om beleid beter af te stemmen op inwoners
3. De burgers/inwoners krijgen letterlijk een gezicht
4. Het kan ingezet worden als communicatiemiddel
5. Het is een duurzaam toets instrument
Wat gaat de gemeente ermee doen?
De gemeente Someren gaat de persona’s onder meer gebruiken voor het opstellen van hun Lokale Inclusie Agenda (een actielijst voor de komende 4 jaar): “We vinden het als gemeente belangrijk dat alle inwoners zo goed mogelijk mee kunnen doen, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperking. Om zo goed mogelijk rekening te houden met dingen waar inwoners met een beperking in het dagelijks leven tegen aanlopen, moeten we daar eerst een goed beeld van hebben. Daarom hebben we samen met hen persona’s gemaakt. Een persona zorgt ervoor dat een doelgroep niet in vage kenmerken wordt omschreven maar gaat leven. Groepen inwoners krijgen daarmee letterlijk een gezicht. Dit helpt ons als gemeente om ons beleid en dienstverlening te verbeteren.”