Er ontbreekt een regionale zorginfrastructuur, waar digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers in Nederland en hun zorgverleners wordt gefaciliteerd.
Brabant Connected Health
Brabant Connected Health zorgt ervoor dat informatie veilig en efficiënt tussen de patiënt en tussen verschillende zorgprofessionals kan worden gedeeld. Daarnaast zorgt het project ervoor dat inwoners beschikken over een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) waarmee zij direct toegang hebben tot hun gezondheidsgegevens van verschillende zorgaanbieders. Hiervoor wordt een regionale zorginfrastructuur opgezet en ontwikkelt door middel van het digitaliseren van een aantal zorgpaden:
· Het ontwikkelen, uitwerken, implementeren en evalueren van use-cases voor het realiseren van grootschalige digitale zorgpaden;
· Het realiseren van de architectuur voor een regionale zorginfrastructuur;
· Het versterken van de aanwezige (boven) regionale samenwerkingsverbanden en zorginfrastructuur;
· Realiseren van koppelingen tussen PGO en zorginformatieplatformen.
Doel van Brabant Connected Health
Het doel van dit project is om in de Provincie Noord-Brabant digitalisering van een aantal zorgpaden uit te werken en zover als (technisch) mogelijk te realiseren, waarbij ook aandacht is voor preventie. Digitalisering van de zorg stimuleert meer adequate zorg en kan gezondheidswinst opleveren. Digitalisering van zorgpaden is een belangrijk hulpmiddel om binnen en tussen regio’s over verschillende organisaties heen de juiste zorg op de juiste plek te organiseren.
Een Regionale zorginfrastructuur biedt de technische mogelijkheid om verschillende bronsystemen (zorginformatiesystemen) te ontsluiten en de gegevens te kunnen uitwisselen naar het PGO van de burgers en tussen zorgaanbieders onderling, met toestemming van de gebruiker. Het verder uitwerken en inrichten van deze zorginfrastructuur en ontsluiten van de verschillende bronsystemen is een belangrijk resultaat van dit project, die voorwaardelijk is voor de hiervoor genoemde doelstelling van de digitalisering.
Hierbij komt dat een regionaal zorginfrastructuur en de ontsluiting van gegevens het voor bedrijven ook laagdrempeliger maakt om innovatieve technologische toepassingen te gebruiken/ ontwikkelen, omdat het opschalen van de innovatie niet belemmerd wordt door het enorme aantal koppelingen dat anders gemaakt zou moeten worden.
“In 2030 kan 80% van de mensen met een chronische aandoening in Noord-Brabant beschikken over een PGO en direct toegang hebben tot hun gezondheidsgegevens van verschillende zorgaanbieders en dit kunnen delen met wie zij zelf willen”
Bekijk hier de onepager over het project.
Rol Zorgbelang
Zorgbelang Brabant|Zeeland is betrokken vanuit het cliëntperspectief op digitalisering, betrekken van eindgebruikers, ontwikkeling, uitwerken en evaluatie use-cases.
Bekijk hier de resultaten van het onderzoek!