Op basis van onderzoek naar uitstroom en uitval onder jeugdzorgprofessionals zijn een aantal thema’s geformuleerd. “Met deze thema’s willen ze een positieve energie creëren en het imago van de gehele sector een boost geven.”
Zorgbelang Brabant|Zeeland is binnen het Platform Arbeidsmarkttafel Jeugd betrokken bij het thema ‘Inwerken en behouden van nieuwe medewerkers in de jeugdhulp’. Projectleider Pascalle de Looff doet mee vanuit haar functie als vertrouwenspersoon jeugdhulp: “In de projectgroep zitten collega’s uit het werkveld; onder andere de jeugdhulpprofessionals zélf. We willen daarmee een beweging van onderop op gang brengen. Onze wens? Dat alle organisaties in de Jeugdhulp vanuit de visie en kern van waaruit zij werken een humane organisatie worden, waarin de mens centraal staat.”
Verloop heeft groot effect op vertrouwen en samenwerking met ouder(s) en jeugdigen
Over haar motivatie om aan dit project deel te nemen vertelt Pascalle het volgende: “Ik heb in de jaren dat ik bij de jeugdhulp betrokken ben, gezien hoeveel verschillende jeugdhulpprofessionals een gezin soms heeft. Regelmatig vond er na wisseling geen goede overdracht plaats, werd de koers zonder overleg met ouder(s) en/of jeugdigen opnieuw bepaald of werd het gezin door vertrek van de jeugdprofessional in de wachtstand gezet. In alle gevallen was een duidelijk negatief effect zichtbaar op het vertrouwen van de ouder(s) en/of jeugdigen in de samenwerking of de hulpverlening. Dit is uiteindelijk schadelijk voor het hele hulpverleningsproces, want het belemmert de voortgang en het vertrouwen nu en in de toekomst.”
Pascalle vervolgt: “De vele wisselingen van hulpverleners komt vaak niet ten goede aan de jeugdhulp. En elk vertrek van een medewerker heeft ook weer invloed op de overige medewerkers. Bijvoorbeeld ten aanzien van de oplopende werkdruk. Nog los van de kosten die het personeelsverloop met zich mee brengt. Er gaat daardoor veel geld in de jeugdhulp verloren.”
Voor het behoud van medewerkers is meer nodig dan alleen inwerken
“We kwamen er al vrij snel achter dat we verder wilden kijken dan naar alleen een goed inwerkprogramma. Niet alleen het inwerken staat centraal; voor behoud van medewerkers is veel meer nodig dan dat. Uiteindelijk heb je ook gezonde professionals nodig die iemand kunnen inwerken. Als aan de achterkant de caseload te hoog is en je hebt fantastische inwerkprogramma’s, dan gaan die niet werken, want niemand gaat die goed kunnen uitvoeren en de nieuwe medewerker goed kunnen begeleiden en coachen.”