Leren lezen en schrijven tegen eenzaamheid bij ouderen
in West-Brabant
Zorgbelang Brabant | Zeeland voerde in 2018 samen met Stichting Lezen & Schrijven in de regio West-Brabant het project: ‘Ouderen (digitaal) de deur uit’ uit. Zorgbelang ontwikkelde een werkwijze als basis voor de aanpak van laaggeletterdheid bij ouderen. De deelnemende gemeenten waren: Etten-Leur, Roosendaal, Bergen op Zoom, Moerdijk, Breda en Oosterhout. Daar werkten wij samen met verschillende lokale (vrijwilligers)organisaties. Het doel van dit project was om ouderen die moeite hebben met lezen en schrijven te stimuleren om hun taal- en digitale vaardigheden te verbeteren, zodat zij beter kunnen meedoen in de samenleving en om zo eenzaamheid bij deze groep terug te dringen.
Circa 21% van de ouderen uit Brabant heeft moeite met lezen en schrijven en het omgaan met de computer. Meedoen aan de maatschappij wordt hierdoor steeds lastiger voor deze groep. Ouderen schamen zich voor hun laaggeletterdheid en trekken zich daarom vaak terug. Belangrijke informatie, advies en uitnodigingen bereiken hen op deze manier dan niet. Bovendien hebben zij vaak grote moeite met het invullen van digitale formulieren voor bijvoorbeeld het aanvragen van zorg. Door hun laaggeletterdheid raken ouderen zo steeds meer in een isolement. Eenzaamheid is dan al snel het gevolg.
Eerste stap terugdringen eenzaamheid
Goed leren lezen en schrijven en digitale vaardigheid kan een eerste stap zijn om die eenzaamheid terug te dringen. Zorgbelang Brabant | Zeeland en Stichting Lezen & Schrijven motiveerden, samen met lokale vrijwilligers, ouderen om meer activiteiten buitenshuis te gaan ondernemen. Dat deden wij door dichtbij (in bijvoorbeeld bibliotheek of buurthuis) taalactiviteiten te organiseren, zoals een taalcafé of cursussen voor het verbeteren van digitale vaardigheden. Zodat zij hun taal- en digitale vaardigheden op een laagdrempelige manier konden verbeteren.