Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Werkgeluk bij Zorgbelang: daar zetten we ons samen voor in!

Zorgbelang Brabant|Zeeland drijft op de bevlogenheid van haar medewerkers. We hebben als organisatie te maken met ontwikkelingen als Covid19 en thuiswerken. Tegelijkertijd zitten we in een transitie waarin we samen bouwen aan de toekomst van Zorgbelang in Brabant en Zeeland. We zijn ervan overtuigd dat écht horen werkt. Het is daarom belangrijk om ook onze eigen medewerkers te horen: ‘Wat vinden zij van hun organisatie? Wat vinden zij belangrijk? En waar halen zij voldoening uit?’

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven en het beïnvloedt onze gezondheid. Een groot deel van ons leven spenderen we op ons werk, daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe we deze tijd zo goed en gezond mogelijk kunnen besteden.

“Hoe behoud je je energie en hoe combineer je werk met alle fases en uitdagingen die je in je leven tegenkomt? Welke rol heb je zelf en welke rol kan je leidinggevende of werkgever spelen?”

 

Chief of Happiness officer

Pascalle de Looff is Chief of Happiness officer bij Zorgbelang Brabant|Zeeland en zet zich met veel plezier in voor meer geluk op de werkvloer: “Niet zozeer het krijgen of hebben van zaken, zoals een borrel of een pingpongtafel op het werk zorgen voor een langdurig geluksgevoel (wel voor tijdelijk meer werkplezier), maar juist wat je zelf kunt bieden, wat je kunt geven en wat je kunt toevoegen, is wat je leven zinvol maakt. Dat is wat waardering oplevert en dat zorgt voor een geluksgevoel en dus werkgeluk. Dit vraagt iets van zowel de medewerkers als van de organisatie.”

Werkgelukscan

Om inzicht te krijgen hoe het met het werkgeluk van onze medewerkers is gesteld hebben we een werkgelukscan uitgevoerd. Met een deelname van 92% concluderen we dat het onderwerp leeft en dat we betrokken medewerkers in huis hebben die graag willen participeren voor meer werkgeluk. We behaalden een mooi eindresultaat met een totaalgemiddelde van: 7,2.

Onze medewerkers ervaren over het algemeen dat ze betekenisvol werk doen. Ze voelen zich heel vrij in hun werkzaamheden en beslissingen, ervaren een prettig contact met collega’s en leidinggevende en hebben over het algemeen het idee dat ze bij hun collega’s en leidinggevende terechtkunnen.

Onderwerpen als binding en trots ten opzichte van de algehele organisatie, het inwerken van nieuwe collega’s en de betrokkenheid van de leidinggevende bij de persoonlijke ontwikkeling en het voorkomen van stress, scheppen – zeker door de toename van het vele thuiswerken/ op afstand werken – kansen om mee aan de slag te gaan.

Werkgeluk vergroten

Hoe we dit doen? We zetten in op het vergroten van werkgeluk van onze collega’s en zijn aan de slag met quickwins in de organisatie: interne acties, die de werkgever of wijzelf als medewerkers kunnen uitvoeren. Zoals:

·        Toegankelijker maken juiste documenten/naslag

·        ‘Onboarding’ van nieuwe collega’s. Hoe betrekken we nieuwe collega s bij de organisatie en alles wat we doen, breder dan inwerken alleen. Ervoor zorgen dat ze zich niet alleen welkom voelen en weten wat ze moeten, maar het complete plaatje. Niet alleen op dag 1 een warm welkom, maar dat het gevoel van betekenis te zijn ingebed is in de organisatie.

Daarnaast zijn er de ‘bigwins’: grotere doorlopende acties om werkgeluk te stimuleren. Bijvoorbeeld:

·        Bewustzijn creëren dat werkgeluk voor een deel in jezelf als persoon zit, het is voor iedereen anders. Leren om zelf te kijken naar wat je nodig hebt om van betekenis te kunnen zijn. En dit ook te voelen. Je kan het alleen zelf voelen en je moet je ervan bewust zijn: ‘Wat kan ik er zelf aan doen?’

Wat levert werkgeluk op?

Pascalle: “Al deze acties komen uiteindelijk ten goede van de diensten die we leveren: Hoe gelukkiger een medewerker hoe efficiënter we onze dienstverlening kunnen uitvoeren en hoe gelukkiger de klant. Dit doe ik als Chief of Happiness officer niet alleen, maar met een aantal collega-ambassadeurs uit de organisatie. Het is een gezamenlijk project waar we ons samen voor inzetten. We doen het met elkaar!”

Ook uit onderzoek blijkt dat bevlogen en betrokken medewerkers zorgen voor meer efficiëntie en hogere klanttevredenheid. Daarnaast zien we dat werkgeluk een positief effect heeft op verzuimcijfers: “Doordat gelukkige medewerkers minder werkdruk en stress ervaren, lopen ze een lager risico om uit te vallen door ziekte of burn-out klachten.”

Mooie gezamenlijke basis

“Het biedt een gezamenlijke basis waarop je kan terugvallen als werknemer én als werkgever. Met verwachtingen die vooraf helder zijn. Het betekent niet dat alles in een keer lukt of dat elke medewerker 100% gelukkig is, maar wel zo veel mogelijk”, besluit Pascalle.

Pascalle de Looff

Projectleider, Projectteam

“We kunnen een probleem niet veranderen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. (Albert Einstein)”
Hoe ‘werkgelukkig’ is Nederland?

Gelukkige werknemers zijn gezonder, hebben lagere absentie, zijn heel gemotiveerd om succesvol te zijn, zijn creatiever, hebben een betere relatie met directe collega’s en er is minder kans dat ze een organisatie zullen verlaten.

Het hebben van gelukkige werknemers zou dan ook het doel moeten zijn van elke organisatie. Dit werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt, plezier hebt in het werk, voldoening voelt door het benutten en groeien van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel (Newcom: 2022).

Landelijk onderzoek door Newcom

Newcom deed landelijk onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van vele invloeden vanuit de positieve psychologie. Op basis van dit onderzoek kregen zij inzichten in de ‘satisfiers’ van werkgeluk.

Download hier het MTO Werkgeluk Rapport

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.