Terugblik Werkconferentie Anders wonen, beter welzijn - Zorgbelang Brabant | Zeeland
Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Terugblik Werkconferentie Anders wonen, beter welzijn

Op woensdagmiddag 28 juni kwamen zo´n 60 betrokken inwoners, raadsleden, wethouders en vertegenwoordigers van wooninitiatieven bijeen in De Kerk in Oostelbeers voor de werkconferentie ‘Anders wonen, beter welzijn. Aan de slag met woonoplossingen’.

 

 

Geleid door dagvoorzitters Willy Donkers en Arnold Romeijnders startte de werkconferentie op een energieke manier. De woorden van onder anderen Wim van Hest, adviseur van de Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland waren een mooie aanvulling.

In een eerder interview gaf Willy Donkers, één van de organisatoren van de conferentie, al het volgende aan: ‘Initiatieven zijn er volop. Maar dat instanties vaak vastzitten in een vast stramien en procedures. Ze zijn al enthousiast als ze een brochure hebben gemaakt. Dat is leuk, maar door beschrijving van procedures verandert nog niets. Er zal meer moeten gebeuren om geïnteresseerde bewoners over de drempel te helpen. En partijen wijzen naar elkaar. Dat proberen we nu te voorkomen en we nodigen daarom ook beide uit aan tafel, met vertegenwoordigers van lokale initiatieven en woningcorporaties.’

Het panel van de dag bestond uit Kitty van der Made (MijnWoongenoot), Driek van de Vondervoort (oud-burgemeester Boekel), Corine van Overdijk (wethouder bij gemeente Oirschot) en Rick van den Berg (programmamanager Wonen, Werken en Leefomgeving bij Provincie Noord-Brabant).

Verdeeld in 7 groepen gingen de deelnemers samen aan de slag met verschillende casussen. Denk hierbij aan het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin: mag dat zomaar? Of wat de opties zijn als je besluit je woning te gaan splitsen. De diversiteit aan deelnemers zorgde voor interessante discussies waar nog uren over doorgepraat had kunnen worden!

Tijdens het doorspreken van de casussen kwamen de deelnemers met verschillende vragen voor de panelleden. Deze konden, ieder vanuit hun eigen expertise, weer een andere blik werpen op de vraagstukken die werden aangedragen.

De deelnemers waren erg te spreken over de opzet van het programma; door  samen na te denken over oplossingen kom je écht verder.
Een belangrijk aandachtspunt is duidelijkere communicatie over de bestaande regels naar inwoners én gemeenten.

Het was een geslaagde werkconferentie die zeker voor herhaling vatbaar is. Deze conferentie ook organiseren in jouw regio? Laat het ons weten!

Roos Sohier

Projectleider

    Voor individuele vragen,
    ga naar adviespuntzorgbelang.nl

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.