Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Samenwerken met de overheid: Zorgbelang helpt je daarbij!

Hoe werkt een gemeente en hoe werkt de provincie? Wie zijn interessant om te spreken binnen een provincie of een gemeente? Hoe krijg je daar een ingang? En wat heeft de gemeente mij te bieden? Dit zijn een aantal vragen waarop je de antwoorden vindt in het kennisdossier en de training ‘Samenwerken met de overheid’.

samenwerken

Estée Verdonk maakte voor Stérk.Brabant het kennisdossier en Karim el Barkaoui geeft de training ‘Samenwerken met de overheid’. Ze vertellen hier graag meer over.

Stérk.Brabant deelt kennis

Estée: “Het kennisdossier Samenwerken met de overheid hebben we gemaakt voor Stérk.Brabant. Want Stérk.Brabant helpt sociale ondernemers en initiatieven op allerlei manieren. Kennis delen is daarbij heel belangrijk. In de kennisbank deelt Stérk veel documenten over allerlei onderwerpen. Is daar behoefte aan? Ja, dat kun je wel stellen! Het kennisdossier Samenwerken met de overheid is al bijna 1000 keer bekeken!”

Kennisdossiers zijn openbaar en makkelijk te lezen

“Niet iedereen wil meteen een workshop volgen, maar eerst wat informatie lezen over een bepaald onderwerp. Zo kun je zelf op een passend moment in de informatie duiken die wij aanbieden in de kennisbank. Wij vinden het belangrijk dat die informatie laagdrempelig en toegankelijk is. Soms is dat voldoende. Maar regelmatig melden geïnteresseerden zich alsnog aan voor één van onze workshops.”

Karim el Barkaoui

Projectleider, Projectteam

Training Samenwerken met de overheid

Karim: “Bij de meeste kennisdossiers hoort een training. De training Samenwerken met de overheid is heel breed. We bespreken eerst de structuren van de provinciale en lokale overheid. Hoe werken verkiezingen? Wat is de rol van ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers? Het doel van deze training is de deelnemers (meer) handvatten te bieden om (beter) te kunnen samenwerken met voor hen relevante overheidspartners en te kijken hoe zij de knelpunten die daarbij komen kijken kunnen aanpakken. Zo stomen we burgerinitiatieven en sociale ondernemers klaar voor samenwerking met de overheid.”

Iedereen kan participeren

“Waarom doen we dit? Zorgbelang Brabant|Zeeland vindt het belangrijk dat burgerinitiatieven en sociale ondernemers gezien worden. En in een vroeg stadium worden betrokken bij het beleid. Burgers moet kunnen participeren. Meer medezeggenschap in een vroeg stadium zodat burgers daadwerkelijk invloed hebben op het beleid. Daarnaast is het voor de gemeente goed om actieve burgers te ontmoeten en samenwerkingen met hen aan te gaan.”

Eyeopeners in de training

“Wat heeft de gemeente mij te bieden? Draai het eens om! Wat heb jij de gemeente te bieden? Ga je daar eerst eens in verdiepen. Elke gemeente heeft verschillend beleid en andere speerpunten. De ene gemeente wil bijvoorbeeld een dementievriendelijke gemeente worden. De andere wethouder heeft de ambitie om binnen vier jaar 1000 nieuwe duurzame woningen te bouwen. Ook zijn er altijd hoofdpijndossiers die de gemeente moet oplossen. Heb je als burgerinitiatief raakvlakken met de speerpunten van de gemeente? Of een interessant idee of een oplossing voor een probleem? Dan heb je een mooie ingang te pakken!”

Tip: Vind ambassadeurs binnen de overheid! Zoek een ambtenaar of persoon binnen de gemeente die heel enthousiast is over jouw idee. Overleg met die persoon hoe hij jou binnen de gemeente goed kan wegzetten.

Waardevolle verbindingen tussen de deelnemers

“Samen ontdekken de deelnemers de knelpunten, strategieën en kansen voor samenwerken met de overheid. Maar dat niet alleen. Sociale ondernemers inspireren ook elkaar. Er ontstaan mooie verbindingen tussen de initiatieven. Het is leuk om te zien hoe deelnemers elkaar dankzij de training hebben gevonden en met elkaar gaan samenwerken. Ook dat is de kracht van onze training.”

Wil je ook goed samenwerken met de overheid?

Bekijk het kennisdossier: Samenwerken met de overheid – Sterk Brabant

Of volg onze training Samenwerken met de overheid. Houd de agenda in de gaten voor de volgende trainingsdag.

Meer informatie?

Mail naar Karim el Barkaoui: kebarkaoui@zorgbelang-brabant.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.