In een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (afgekort PGO) hebben zorggebruikers een totaaloverzicht van hun medische gegevens van alle zorgverleners bij wie zij onder behandeling zijn. Er zijn steeds meer PGO’s beschikbaar, maar nog weinig zorggebruikers hebben gehoord van een PGO of bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Zorgbelang Brabant | Zeeland vindt dit opmerkelijk en ging daarom in gesprek met vertegenwoordigers van cliëntenraden, patiëntenorganisaties en klankbordgroepen over de kansen, voordelen, hindernissen en wensen voor de PGO. De uitkomsten van de gesprekken zijn gebundeld in het whitepaper ‘De Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Wat willen zorggebruikers ermee kunnen? ’
Digitale inzage
Per 1 juli 2020 heeft iedereen in Nederland het recht om zijn medische dossier digitaal in te zien. Veel zorgverleners geven via hun patiëntenportaal al inzage in het medische dossier. Is een zorggebruiker onder behandeling bij meer dan één zorgverlener, dan moet hij telkens in een ander patiëntenportaal inloggen. Een PGO is hiervoor een handige tool: al je medische gegevens kun je er in opvragen. Je hebt een overzicht van al je gegevens en kunt deze beheren en delen met andere zorgverleners. Naast het inzien van de medische gegevens wordt gewerkt aan meer functionaliteiten in een PGO, zoals het koppelen van gezondheidsapps.
Toegankelijkheid van zorg
Zorgbelang Brabant | Zeeland ziet een PGO als een digitale tool voor de zorggebruiker die kan bijdragen aan eigen regie en de toegankelijkheid van de zorg. Met het koppelen van gezondheidsapps aan een PGO en het krijgen van adviezen over bijvoorbeeld voeding of beweging kunnen zorggebruikers werken aan de eigen gezondheid. Een PGO kan ook positief bijdragen aan de communicatie tussen zorggebruiker en zorgverlener, zeker als de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus voor een langere periode van kracht blijven.
Digitaal hulpmiddel
De deelnemers aan onze gesprekken staan positief tegenover een PGO. Zij zien het voornamelijk als hulpmiddel om alle medische gegevens in één overzicht te hebben, altijd beschikbaar op je telefoon of computer. En zij zien voldoende mogelijkheden en kansen om een PGO actief te gaan gebruiken. Wel is het nodig om ervaring te gaan opdoen door zowel zorggebruikers als zorgverleners. Die ervaringen kunnen dan weer bijdragen aan de verdere ontwikkeling van PGO’s.
Meer lezen over de ervaringen en meningen van zorggebruikers over de PGO tot nu toe? Download het whitepaper De Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Wat willen zorggebruikers ermee kunnen?’