Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Ouders-voor-ouders: Ondersteuning bij uithuisplaatsing kind

In het Ouders-voor-ouders project van Zorgbelang Brabant|Zeeland zetten ouders/verzorgers, die een ervaring hebben met uithuisplaatsing van hun kinderen, deze ervaring op vrijwillige basis in om andere ouders die dit overkomt te ondersteunen. De ouders met ervaring die deelnemen aan dit project zijn speciaal opgeleid om ouders/verzorgers te ondersteunen.

Ondersteuning bij uithuisplaatsing

Wanneer je als ouder/verzorger te maken krijgt met uithuisplaatsing van je kind(eren), is dit een ingrijpende ervaring. Soms verloopt het contact met de professionele hulpverlening niet zoals je dit wenst. Dit komt omdat de hulpverlening zich in het begin vaak vooral op het kind richt. Voor jouw situatie als ouder/verzorger is er soms weinig aandacht.

Ouders/verzorgers die ervaring hebben met een uithuisplaatsing, begrijpen als geen ander wat andere ouders in deze situatie doormaken en voor welke vragen ze komen te staan. Juist daarom kunnen ze iets betekenen voor ouders die het overkomt. Vanuit deze gedachte is het Ouders-voor-ouders project van Zorgbelang Brabant|Zeeland opgezet.

Werkwijze

Ouders worden op het moment dat hun kind uit huis is geplaatst, gestimuleerd om te werken aan hun problemen. Ervan uitgaande dat ze op zo’n moment meer open staan voor ondersteuning, vindt vooraf of direct na uithuisplaatsing een koppeling plaats met een door ons getrainde vrijwilliger. Die kan hen op basis van ervaring bijstaan om aan de problemen te werken en heeft vooral een luisterend oor. Zes gezinnen worden momenteel al ondersteund door twee opgeleide vrijwilligers bij de Hondsberg (Koraalgroep). De eerste bevindingen vanuit de Hondsberg (Koraalgroep), vrijwilligers, deelnemende gezinnen en Zorgbelang zijn positief. Zorgbelang volgt het traject via impactmonitoring.

Handboek Ouders-voor-ouders

Zorgbelang Brabant|Zeeland stelde een handboek op, zodat organisaties die te maken hebben met ouders van wie het kind uithuisgeplaatst is of dreigt te worden, deze methode gemakkelijk kunnen implementeren binnen hun organisatie. Ook is er een folder beschikbaar voor ouders.

Interesse in het handboek? Neem contact op!

Wens je ouders met uithuisgeplaatst kind(eren) ondersteuning en begeleiding door een ouder die hier ervaring mee heeft? Ben je geïnteresseerd in dit project en wil je het implementeren binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Karim el Barkaoui: kebarkaoui@zorgbelang-brabant.nl.

 

Karim el Barkaoui

Projectleider, Projectteam

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.