Margit had in 2019 al contact met Novadic-Kentron. “Vanuit Zorgbelang Brabant|Zeeland kon ik een deelproject binnen het programma Digitale Zorg oppakken. Novadic-Kentron wilde hiermee starten, maar met elkaar ontdekten we al snel verbeterpunten. Ze wilden online zorg aan bieden, via de Digitale Poli, maar dachten in eerste instantie vooral vanuit het middel. Tot ik ze vroeg: wat is de behoefte van de cliënt en de zorgverlener?”
Eye-opener
Deze vraag bleek direct een eyeopener. Margit: “In coronatijd biedt een digitale poli continuïteit in zorg. De reistijd valt grotendeels weg en het personeelstekort wordt deels opgelost, maar welke behoefte moet de Digitale Poli opvullen? Welke meerwaarde heeft dit voor de cliënten? En wat levert het uiteindelijk op? Zo hield ik het programmateam (programma-, projectleider en zorgprofessionals) een spiegel voor. Een kritische blik die uitdaagde om verder te kijken dan alleen de invoering van het middel.”
Mentimeter en creatieve aanpak
“We gingen op deze vragen in via de mentimeter, lekker creatief. Dat werd gewaardeerd en er ontstond een ander soort gesprek. Meer oriënterend, terug naar de basis en naar waar het allemaal om draait. Met de uitkomsten heb ik projectplan aangescherpt. In mijn verdere rol als projectleider Digitale Poli kon ik niet alleen spiegelen, maar ook adviseren en monitoren. Zo werd de inhoud van het plan scherper, maar beschreven we ook vervolgstappen en de planning.”