Zo werd er naar een inspiratieochtend toegewerkt. Op dinsdag 15 februari 2022 organiseerden de Meedenkers Jeugd deze inspiratieochtend in het Zuiderkwartier in Tilburg. Het doel? Kennismaken met organisaties die zich inzetten voor jongeren in de gemeente Tilburg, zodat zij elkaar nog beter weten te vinden. Om elkaar te inspireren, stimuleren en te informeren over en verbinden met Meedenkers. We spraken met Mirnou Beaten, ervaringsdeskundige bij Zorgbelang Brabant|Zeeland, over deze waardevolle inspiratiesessie.
Training gericht op jongeren
Er bestond al een training voor informele cliëntondersteuners (Meedenkers) door Zorgbelang Brabant|Zeeland ontwikkeld samen met MEE. Na onderzoek bleek dat deze training niet een op een overgenomen kon worden voor jongeren. Mirnou schreef daarom een nieuwe training gericht op jongeren: korter en praktischer (gericht op de huidige opzoekmaatschappij). Vijf jonge Meedenkers zijn inmiddels opgeleid en gestart. Ze zijn direct beschikbaar om ingezet te worden.
Mooie basis voor bieden van ondersteuning
Mirnou: “Dat kwam allemaal samen op de inspiratieochtend. Een fysieke kennismaking met organisaties die met de doelgroep werken. Doel was hun te laten zien wie de meedenkers zijn, hoe we elkaar kunnen versterken en vooral hoe we jongeren in hun kracht kunnen zetten. De opgeleide jongeren zijn voor een groot deel ervaringsdeskundigen. Vanuit hun achtergrond en bagage kunnen zij hun eigen ervaringen inzetten. Uiteraard aangevuld met de kennis vanuit de training. Een mooie basis voor het bieden van ondersteuning aan jongeren.”
Bolletje wol
“We begonnen de ochtend met een voorstelronde. Dit deden we door een bolletje wol te gooien, van de een naar de ander gooi je steeds naar de volgende toe enzovoort. Zo ontstaat er een wirwar (spinnenweb) van touwtjes. Een iemand blijft in het midden staan met het bolletje: een mooi symbool van de wijze waarop je kunt verdrinken in het aanbod. Je raakt verstrengeld in het figuurlijke web. Een wegwijzer biedt hulp.”
Voorlichting
Studenten van Fontys Pedagogiek maakten een prachtige presentatie. Met die presentatie kunnen de jongeren Meedenkers op pad. Aan de hand daarvan leggen ze uit wat een Meedenker doet en waarmee je bij hen terecht kan. “De studenten gaven voorlichting over Meedenkers Jeugd met behulp van een aantal casussen. Het publiek kon vragen stellen. Zoals: Leg eens uit waarom jullie vernieuwend zijn? Wat maakt dat jullie versterkend zijn? Het antwoord daarop: we zijn écht onafhankelijk. Daarnaast is de ondersteuning door Meedenkers Jeugd zeer laagdrempelig. Er is geen doorverwijzing nodig en de dienstverlening is gratis. Vragen die je bij wijze van spreken zou kunnen stellen aan een buurman die iets meer kennis heeft over het zorgveld.”
Kennis over het aanbod
“Onze kracht zit in de kennis over het veld. We hebben een helicopterview over het hele aanbod in Tilburg: grote (zorg)aanbieders en partijen op het gebied van zorg en ondersteuning in Tilburg, maar ook kleine particuliere aanbieders, die bij sommige hulpvragers misschien net iets beter passen. Dit zetten we in om het aanbod bij elkaar te brengen. Zo zijn er contacten met onder meer RIBW, de Toegang, IMW en Pomoc Holandia (gericht op Poolse migranten). We werkten in kleine groepjes een voorbeeldcasus uit. We hielden een brainstorm over hoe de casus aan te vliegen met als slotvraag: hoe zou een meedenker hierin zijn rol kunnen hebben?”
Vraag achter de vraag
“We proberen vooral ‘out of the box’ te denken. Zo min mogelijk hulpverleners is de gedachte. Voorliggend kunnen Meedenkers meedenken. Zij hebben de tijd om het gesprek aan te gaan en stil te staan bij vragen als: ‘Waar loop jij tegen aan? Waar ligt jouw vraag? Wat is nu echt jouw hulpvraag? Kan je netwerk helpen? Of heb je een professional nodig? Wat voor soort professional is dan passend?’ Het is belangrijk om de vraag achter de vraag boven water halen, zodat je andere wegen kan bewandelen.”
‘Wat is passend en bij wie kan je dat krijgen?’
“We zijn geen maatje van de zorgvrager, maar denken echt richtinggevend: we zijn de wegwijzer in zorgland. We hebben alle tijd, rust en energie en kunnen daar ook ruimer de tijd voor nemen dan professionals. We kunnen helpen bij het zo goed formuleren van een goede hulpvraag en we kunnen meehelpen met het zoeken naar een passend traject. Bijvoorbeeld bij de Toegang om een indicatie te regelen of het inzetten van een coachingsbureau. Ons motto is: Meedenker zo lang als nodig, zo kort als kan.”
Buiten gebaande paden kijken
“Om zichtbaar te blijven in het netwerk geven we voorlichting om zo de verbinding met de organisaties in stand te houden. Tijdens inspiratiesessies brengen we organisaties bij elkaar om ‘out of the box’ te denken. Hen aan het denken te zetten: ‘Past wellicht een andere aanbieder beter bij mijn cliënt?’ Ook zijn de inspiratiesessies een mooie kans om op de hoogte zijn van andere lokale initiatieven in Tilburg, die aansluiten bij een hulpvraag. Elkaar ontmoeten en samen aan de slag met een casus. Zo stimuleer je mensen op een andere manier te denken over de hulp die zij kunnen bieden en breder te kijken. Niet alleen naar wat je eigen organisatie doet, maar juist ook buiten de gebaande paden te kijken.”