Impacttraject digitalisering
Digitaal vaardig zijn is belangrijk om mee te doen in de maatschappij. In Brabant worden ontzettend veel cursussen door verschillende initiatieven aangeboden. Het doel hiervan is dat mensen beter met hun iPad, computer of telefoon om kunnen gaan. De vraag is of en hoe alle initiatieven het maximale resultaat behalen.
Zorgbelang Brabant ontwikkelde in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het impacttraject digitalisering. Dit project ondersteunt en versterkt initiatieven bij het geven van cursussen digitale vaardigheden. Projectleiders Rosaida Broeren, Margit Ruis en Estée Verdonk startten vanuit Zorgbelang Brabant met dit impacttraject.
Vier organisaties doen mee aan het impacttraject
Projectleider Margit Ruis vertelt: “We hebben anderhalf jaar lang aan de voorbereiding van dit project gewerkt. Ik ben er heel trots op en blij mee dat we zijn gestart met deze vier organisaties: Bibliotheek Helmond, Bibliotheek Heusden, Samen Beter Thuis en zorginstelling de Wever. Ook hebben we goede contacten met organisaties die vanaf de zijlijn meedenken en waarmee we de resultaten delen.”
Inzicht krijgen in eigen impact
Het impacttraject bestaat uit drie workshops en drie individuele begeleidingssessies. Zorgbelang Brabant heeft de kennis, expertise en de methodieken om de deelnemende organisaties te helpen. We verzorgen de theorie over het impactgedachtegoed en we begeleiden de deelnemers in stappen hoe ze met impact kunnen werken. De eerste stap is dat de deelnemers zelf beschrijven hoe hun initiatief werkt en welke effecten zij verwachten. Daarmee gaan ze aan de slag en krijgen ze inzicht in wat ze goed doen én hoe ze het beter kunnen doen.
Ga in gesprek met de cursist
Vervolgens gaan de organisaties in gesprek met betrokkenen over vraagstukken en de effecten van hun initiatief. Een voorbeeld om dit toe te lichten:
Veel cursisten beginnen met een digicursus maar haken tijdens het traject af. Hoe komt het dat cursisten uitvallen? Hoe blijven ze aangehaakt?
Tijdens het impacttraject leer je meer vanuit de cursist te denken, in plaats van uit de cursus zelf. Ga in gesprek met de cursist. Begrijpt hij de stof? Durft hij vragen te stellen? Schaamt hij zich? Beklijft de kennis? Wat is ervoor nodig? Er komt heel veel bij kijken om cursisten zelfredzamer en digitaal vaardiger te laten worden. Er is nu meer aandacht voor communicatie met de cursist en voor nazorg.
Versterken van Digitalisering
Margit: “Dit project draagt bij aan het einddoel dat de digitale vaardigheden van Brabanders verbeteren. Voor mij is ons project succesvol als de organisaties hebben geleerd wat de unieke kracht is van hun aanpak. En dat ze deze inzichten gebruiken om hun aanpak nog krachtiger te maken. Daarbij vind ik het een mooi resultaat als organisaties elkaar verder helpen en contacten uitwisselen. Ook hebben we een goed beeld van het Brabantse speelveld op gebied van digitale vaardigheden.”
Netwerkbijeenkomst Digitale Vaardigheden
De komende periode bundelen we de geleerde lessen. Op 17 december worden deze lessen gedeeld tijdens de Netwerkbijeenkomst Digitale Vaardigheden.
Ben je hier benieuwd naar? Blijf ons volgen op LinkedIn, neem een kijkje op onze website of leg contact met projectleider Margit Ruis.