Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Zorgbelang brengt impact hoopvolle theatervoorstelling over dementie in kaart

Je kunt me gerust een geheim vertellen. Dat is de titel van de theatervoorstelling over dementie van Matzer Theaterproducties. Vanaf voorjaar 2021 startte deze positieve en hoopvolle voorstelling over dementie. Speciaal voor alle mantelzorgers, familieleden, zorgprofessionals en theaterliefhebbers. Geschreven en geregisseerd door Madeleine Matzer en gespeeld door Juul Vrijdag.

Zorgbelang Brabant|Zeeland helpt, samen met Fontys Hogeschool, Matzer Theaterproducties met het in kaart brengen van de impact van hun voorstelling. De afgelopen maanden gingen projectleiders Rosaida Broeren en Estée Verdonk met veel plezier aan de slag. Zij vertellen je graag meer over hun werkwijze en het uiteindelijke doel: het verstevigen van de maatschappelijke impact van de voorstelling.

Strategie in beeld door afpellen aanpak voorstelling

“Als eerste stap brachten we de strategie van de voorstelling in kaart. Tijdens een aantal sessies pelden we de aanpak van de voorstelling over dementie af. Wat laat de voorstelling precies zien aan haar bezoekers? Welke activiteiten organiseren ze nog meer? Zo vindt er bijvoorbeeld na iedere voorstelling een nagesprek plaats. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan workshops om op een andere manier te leren communiceren met iemand met dementie.”

Routekaart: het is niet zomaar een voorstelling

“Een belangrijk onderdeel van de strategie is de vraag ‘Bij wie wil Matzer Theaterproducties een effect bereiken? En welke effecten zijn dat precies?’ We ontdekten met elkaar verschillende doelen en doelgroepen die met elkaar in verbinding staan. Allen gericht op het creëren van een veelzijdige en positievere kijk op dementie. De strategie van de voorstelling werkten we uit in een routekaart. Hierin staan de stappen hoe Matzer impact wil maken met haar activiteiten.”

Toetsing verandertheorie

“Deze verandertheorie is door studenten van de Fontys Hogeschool getoetst. Vanwege het coronavirus is de start van de voorstelling een aantal keren uitgesteld. Om het netwerk van Matzer toch alvast kennis te laten maken met de voorstelling heeft Madeleine Matzer verschillende online lezingen verzorgd. Door het interviewen van de luisteraars, concludeerden we dat de verandertheorie logisch en aannemelijk is.”

Op zoek naar bewijs: draagt de voorstelling echt bij aan een positievere kijk op dementie?

“In de volgende fase kijken we of we de veronderstelde werkwijze en effecten echt kunnen onderbouwen met bewijs. Samen met de Fontys Hogeschool maakten we een meetplan. Naar welke effecten is Matzer het meest nieuwsgierig? Wat gaan we meten bij wie en wanneer? De vragenlijsten zijn opgesteld en worden voor aanvang van de voorstellingen door de bezoekers ingevuld. Een paar dagen na het bijwonen van de voorstelling krijgen de bezoekers een tweede vragenlijst. In de vragenlijst staan stellingen zoals: ‘Ik vind het moeilijk om waardevol contact te hebben met iemand met dementie’ of ‘Ik zie vooral de negatieve kanten van dementie’. We doen een voor- en nameting om te kijken of de voorstelling een verschil maakt.”

Droom verwezenlijken

“Al deze inzichten helpen Matzer Theaterproducties bij het sturen op meer impact en het beter vertellen van hun verhaal aan anderen, zoals subsidiegevers. Uiteindelijk gaat het erom dat Matzer Theaterproducties nog meer impact maakt op sociaal maatschappelijke uitdagingen zoals dementie. Zorgbelang helpt hen graag om hun droom te verwezenlijken.”

Image
Voorstellingen

Je kunt me gerust een geheim vertellen was in juni 2021 al op een paar podia te zien. Vanaf september 2021 volgt een landelijke tournee langs theaters, zorg- en welzijnsinstellingen. Tot eind december 2022 nog te zien in diverse theaters!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.