Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Het digitaal inloopspreekuur in de huisartsenpraktijk

Afgelopen halfjaar haalde Zorgbelang Brabant|Zeeland de ervaringen, behoeften en wensen van patiënten op die gebruik maakten van het digitaal inloopspreekuur in huisartsenpraktijk De Morgen. Via een beeldbeloplossing van Meditools hebben patiënten van deze praktijk dagelijks de mogelijkheid hun huisarts te raadplegen bij klachten, waarvoor geen lichamelijk onderzoek nodig is. Een mooie mogelijkheid van huisartsenzorg volgens de ruim 200 patiënten die deelnamen aan het onderzoek. Het onderzoek vond plaats in het kader van het digitaliseren van huisartsenzorg, een speerpunt van het overkoepelende project Brabant Connected Health.

De patiëntreis

Om gebruik te maken van het digitaal inloopspreekuur doorloopt de patiënt een aantal stappen van een patiëntreis. Uit de online enquête en interviews bleek dat zo’n 40 patiënten deze patiëntreis hebben doorlopen om gebruik te maken van het digitaal inloopspreekuur. 80% deed dat voor zichzelf, maar ook een aantal patiënten deed dat samen met kinderen of familieleden. De meeste stappen verliepen goed, zoals het aanmaken van een account en het inloggen voor het digitaal inloopspreekuur. Een enkele patiënt had technische problemen, maar kon vervolgens altijd contact krijgen met de huisarts.

Positief over het digitaal inloopspreekuur

Voornaamste redenen om het digitaal inloopspreekuur te gebruiken zijn het besparen van reis- en wachttijd, het comfortabele van in de eigen omgeving zijn (geen prikkels of andere zieke mensen) en het gemakkelijk inpassen tussen de dagelijkse verplichtingen, zoals werk of kinderen die naar school moeten of niet alleen thuis kunnen blijven. Daarbij blijkt in de praktijk blijkt dat patiënten eenzelfde kwaliteit van zorg ervaren als bij een afspraak in de praktijk. Bijna driekwart van de ruim 200 patiënten zou het digitaal inloopspreekuur (nog eens) gebruiken in de toekomst.

Wensen van patiënten

Toch zijn er ook redenen om het digitaal inloopspreekuur niet te gebruiken, en hebben patiënten wensen om het gebruik te verbeteren. Zo maken patiënten geen gebruik van het digitaal inloopspreekuur als er lichamelijk onderzoek nodig is. Soms is het lastig om deze inschatting zelf te maken en zouden patiënten het fijn vinden om hulp te krijgen of vooraf een foto te kunnen sturen. De wensen van patiënten uit dit onderzoek zijn vertaald in een aantal aanbevelingen die de huisartsenpraktijk kan helpen om het gebruik van het digitale inloopspreekuur te verbeteren en op te schalen.

Bekijk hier de infographic

Heb je vragen of wil je meer informatie over het digitaal inloopspreekuur? Vraag het onze projectleiders Elga van Dartel (evdartel@zorgbelang-brabant.nl) of Margit Ruis (mruis@zorgbelang-brabant.nl).

Elga van Dartel

Projectleider, Projectteam

“Het mogelijke mogelijk maken.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.