Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Feestelijke lancering bordspel ‘Alles op tafel?’

Op 13 maart 2023 is het spel ‘Alles op tafel?’ feestelijk gelanceerd bij Rozet in Arnhem. Gedeputeerde Peter van t Hoog van provincie Gelderland mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen, in het bijzijn van ruim 100 genodigden uit het hele land.

Het spel ‘Alles op tafel?’ laat mensen op een speelse manier kennismaken met positieve gezondheid. Het is laagdrempelig, toegankelijk voor allerlei verschillende doelgroepen en veelzijdig toepasbaar. Het spel biedt een andere kijk op (positieve) gezondheid. Uit de testfasen blijkt dat er bijzondere gesprekken ontstaan tussen de deelnemers. Het spel is ontwikkeld door Zorgbelang Inclusief in samenwerking met het Institute for Positive Health.

Doel van het spel en voor wie is het interessant?

Door het spel te spelen ga je spelenderwijs in gesprek over gezondheid. Je komt erachter wat jij belangrijk vindt voor jouw gezondheid, waar je blij van wordt en wat je graag anders zou willen.

Voor wie is het spel

Iedereen die op een laagdrempelige en speelse wijze in gesprek wil over gezondheid. Het spel is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, psychische of licht verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Ook is het spel geschikt voor mantelzorgers, leefstijlcoaches, Praktijkondersteuners Huisarts (POH) en zorgverleners.

Twee spelvarianten

Een Andere Kijk

Met het spelbord ‘Een Andere Kijk’, maak je kennis met de 6 thema’s van Positieve Gezondheid. Met behulp van de dobbelsteen leg je plaatjes op je eigen spelbord en je speelt met de opdrachtkaarten. Wie het eerst bij ieder thema een pluim heeft liggen, wint het spel.

Een Ander Gesprek

Met het spelbord ‘Een Ander Gesprek’, ga je dieper in op 1 van de thema’s. Dit doe je aan de hand van plaatjes en opdrachtkaarten. Je bespreekt met elkaar waarom dit thema in jouw leven belangrijk is. Je krijgt meer inzicht in jouw eigen Positieve Gezondheid. Daarna kom je in actie om jouw gezondheid te verbeteren.

In gespreksgroepen

In een wijkcentrum • in taalcafés • in bibliotheken • in herstelcentra • in revalidatiecentra • bij cliëntenorganisaties • binnen de familie en/of met vrienden • op het werk, als teamactiviteit met collega’s.

Bij 1-op-1 gesprekken

In de huisartsenpraktijk door POH • thuiszorgmedewerkers • ervaringsdeskundigen • leefstijlcoaches • zorgverleners • mantelzorgers.

Wat is Positieve Gezondheid?

Positieve Gezondheid is een begrip ontwikkeld door Machteld Huber. Haar ervaring was dat de definitie van gezondheid niet meer klopt en dat in de gezondheidszorg vooral het negatieve onder de aandacht komt. Wat kun je niet? In plaats van: Wat kun je wel? Zij promoveerde hierop en wierp een ander licht op het begrip gezondheid.

Positieve gezondheid  bestaat uit zes dimensies

Hierbij ligt de focus op wat jij kunt en wilt. Door een vragenlijst krijg je in kaart wat jij van jouw totale gezondheid vindt. Daarna komt de vraag of je iets zou willen veranderen en zo ja, wie en wat je daarvoor nodig hebt.  Met andere woorden: wat is je veerkracht?

Meer informatie? Dat kan!

Bekijk hier het filmpje over Positieve Gezondheid of neem contact op met:

Elga van Dartel projectleider – Brabant

Karin van Bokhoven projectleider – Zeeland

Ook meepraten over de zorg in Zeeland? Dat kan via: www.denkmeezorgzeeland.nl/meepraten

Pascalle de Looff

Projectleider, Projectteam

“We kunnen een probleem niet veranderen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. (Albert Einstein)”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.