Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Doorontwikkeling Stérk.Brabant onder leiding Zorgbelang Brabant|Zeeland

Zorgbelang Brabant is sinds 2017 betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van Stérk.Brabant. Gestart als ondersteuningsplatform voor burgerinitiatieven, doorgegroeid naar netwerk van burgerinitiatieven en sociaal ondernemers én de ontmoetingsplek voor bewonersinitiatieven en impact ondernemers. Onder de vleugels van Zorgbelang Brabant|Zeeland slaat Stérk.Brabant in 2022 een nieuwe weg in.

Eén plek waar maatschappelijke initiatieven terecht kunnen voor versterking. Daar was behoefte aan. Zo startte Stérk.Brabant in 2017 vanuit het programma Sociale Veerkracht van provincie Noord-Brabant, stichting Zet en Zorgbelang Brabant|Zeeland.

 

Volwaardige community

Gezamenlijk herkenden zij deze noodzaak en bouwden bevlogen aan Stérk.Brabant. Inmiddels is Stérk.Brabant uitgegroeid tot een volwaardige community. Met ruim 400 bewonersinitiatieven en impactondernemers en in zijn geheel meer dan 550 partners en leden. Een community waar de leden samen aan de slag gaan om Brabant gezonder, leuker, mooier en sterker te maken door eigen ideeën en initiatieven door te ontwikkelen naar projecten, samenwerkingen of programma’s. In 2022 breekt er een nieuwe fase aan voor de community.

Nieuwe fase voor Stérk.Brabant

Provincie Noord-Brabant is vanaf de start nauw betrokken bij Stérk.Brabant als aanjager en facilitator. Het provinciale programma Sociale Veerkracht is geëindigd en daarmee ook de provinciale rol bij Stérk.Brabant, maar de provincie blijft de noodzaak en de beweging van de community ondersteunen vanuit het perspectief van Brede Welvaart. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Brede Welvaart: ‘Brede Welvaart is een belangrijk thema van de Provincie Noord-Brabant. Stérk.Brabant is daarbij een belangrijke factor, omdat ze initiatieven ondersteunt die bijdragen aan een sociaal en veerkrachtig Brabant. Ook in coronatijd heeft de community zijn meerwaarde bewezen. Voor de provincie is dit een natuurlijk moment om de ondersteuning af te ronden. Er staat een bestendige community met een groot aantal actieve leden en partners. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst van Stérk.Brabant. Er is goede onderlinge verbondenheid en kennisdeling, zowel tussen initiatieven als met de aangesloten partners en lokale overheden.’

Doorontwikkeling door Zorgbelang Brabant|Zeeland

De community is volop in ontwikkeling en Zorgbelang Brabant|Zeeland zet daar verder op in. Jiska van den Hoek, directeur Zorgbelang Brabant|Zeeland, vertelt: ‘Wij stappen met veel enthousiasme mét de communityleden naar de volgende fase. In de sectoren waarin wij actief zijn, het domein van zorg en welzijn, is sinds enige jaren een beweging gaande van zorg naar gezondheid. Veel van de initiatieven binnen Stérk.Brabant focussen op één van de pijlers onder dat brede begrip gezondheid. Dat sluit mooi aan: voor de toekomst van een goede gezondheid én zorg in Brabant zijn deze (nieuwe) initiatieven en impactondernemers een must. Stérk.Brabant is ook een voorbeeld voor andere regio’s waarin de beweging vanuit inwoners nog minder gestructureerd wordt ondersteund. Wij bouwen daarom graag, samen met de communityleden en alle verbonden partners, verder op de ingeslagen weg.’

Stichting Zet beëindigt huidige inzet, maar blijft onderdeel van de community

Stichting Zet is vanaf medio 2022 niet langer betrokken als uitvoeringspartner van Stérk.Brabant. Directeur André Megens vertelt: ‘We hebben met veel plezier mee vormgegeven aan de community. Begonnen als pionier in een nog onontgonnen veld voor bewonersinitiatieven en impactondernemers hebben we met Stérk.Brabant inmiddels een brug weten te slaan tussen de leef- en systeemwereld. Voor ons is de overgang naar de volgende fase een mooi moment om een andere rol te vervullen binnen Stérk.Brabant. Tot medio 2022 dragen onze adviseurs hun activiteiten en relaties warm over aan Zorgbelang. We volgen de verdere ontwikkeling van de community met veel interesse en blijven uiteraard graag bij Stérk.Brabant betrokken om vanuit onze expertise op het gebied van participatie en co-creatie initiatieven en impactondernemers gezamenlijk te versterken.’

Heb jij vragen over deze ontwikkelingen of wil je jouw ideeën met ons delen? Neem dan contact op met de nieuwe communitymanager Roos Sohier via roos@sterkbrabant.nl.

Roos Sohier

Projectleider

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.