Vorige week startte in Brabant de bewustwordingscampagne ‘Breng Me Terug’. Deze campagne heeft als doel dat ongebruikte medicijnen worden teruggebracht naar de apotheek. Om zo bij aan te dragen aan het verminderen van de enorme verspilling van medicatie in Nederland. Het is een initiatief van Logistics Community Brabant. De campagne loopt tot en met maart 2021.
Jaarlijks verdwijnt er in Nederland voor honderden miljoenen euro’s aan medicijnen in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat meer dan 80% van de ondervraagde Nederlanders na gebruik weleens medicatie over houdt. Uit onderzoek in Brabant blijkt dat slechts een derde van de medicijngebruikers hun restmedicatie terugbrengt naar de apotheek. De overige restmedicatie verdwijnt veelal in het restafval. Dit heeft schadelijke gevolgen voor het milieu.
Waarom deze campagne?
Ons milieu leidt onder de hoeveelheid aan medicatie die in het riool terecht komt. Medicijnresten vervuilen het water en brengen schade aan in het waterleven. Bovendien wordt het moeilijker om water goed te zuiveren als deze resten toenemen. Daarnaast worden er veel medicijnen verspild, die mogelijk ook in het milieu terecht komen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust.
Om de bewustwording van het probleem onder medicijngebruikers te verhogen, start LCB daarom de campagne ‘Breng Me Terug’, in samenwerking met professionals uit diverse sectoren. In de ‘Week van Ons Water’ (10-25 oktober) wordt er landelijke aandacht besteed aan het inleveren van restmedicatie.