Deze website is niet geoptimaliseerd voor gebruik in Internet Explorer (IE)
Nieuws

Afwisselend fysieke en telefonische afspraken bij slaapapneu

Patiëntonderzoek naar manier van zorg tijdens Covid-19-pandemie bij longgeneeskunde Elkerliek ziekenhuis

Tijdens de Covid-19-pandemie zijn veel patiënten in het Elkerliek ziekenhuis telefonisch of digitaal via een video-afspraak geholpen. Zo behandelde longarts Giny Clappers en haar collega’s verschillende patiënten met slaapapneu op afstand.

afbeelding van longfoto

De longarts: “Sommige patiënten heb ik via de telefoon de levenslange diagnose van slaapapneu medegedeeld. Ik ben benieuwd: Hoe hebben patiënten deze zorg op afstand ervaren? Wat kunnen we ervan leren? En is deze vorm van zorg, nu de pandemie voorbij is, ook een mogelijkheid voor patiënten met verdenking op slaapapneu?” Met deze vragen als uitgangspunt startten Zorgbelang Brabant|Zeeland en het Elkerliek een onderzoek. De resultaten lees je in dit artikel.

Patiëntonderzoek longgeneeskunde

Zo’n 150 patiënten hebben hun ervaringen met de zorg via telefoon of een video-afspraak gedeeld in een vragenlijst. Daarvan is het merendeel tevreden over deze vorm van zorgverlening. Ongeveer de helft van de patiënten staat er voor open om in de toekomst zorg afwisselend fysiek en telefonisch of digitaal via een video-afspraak te ontvangen. Toch is er ook een aanzienlijke groep patiënten die het liefst zorg in het ziekenhuis ontvangt, met als voornaamste redenen: “Anders mis ik het persoonlijk contact” en “Als ik fysiek bij de longarts ben, ben ik ervan overtuigd dat ik mijn probleem beter uit kan leggen.”

Behoefte aan fysiek contact naast telefonische of video-afspraken

Vooral een eerste afspraak fysiek in het ziekenhuis heeft voor meerdere patiënten de voorkeur. Ook hangt het af van de situatie en de duur van een behandeling of deze fysiek of via telefoon of een video-afspraak kan. Een patiënt gaf aan: “Voor een intake is fysiek contact beslist noodzakelijk. Voor vervolgafspraken kun je met (beeld)bellen goed uit de voeten. Wel pleit ik ervoor dat er toch om de zoveel maanden fysiek contact is.”

Toekomstige zorg bij slaapapneu

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de toekomstige zorg bij slaapapneu nog beter vorm te geven. Nieuwe patiënten komen op de poli. Vervolgens wordt de zorg bij voorkeur en in overleg met de patiënt telefonisch voortgezet. Het afwisselen van deze fysieke en telefonische afspraken, of video-afspraken, is ook wenselijk voor de zorgprofessional volgens longarts Giny Clappers: “Het geven van goede uitleg en kunnen zien dat de patiënt je begrijpt is waardevol voor beide partijen. Een eenmalig fysieke afspraak is ook voor ons prettig. Met de laatste apparatuur voor slaapapneu, kan een vervolgafspraak vaak prima telefonisch of digitaal. ”

Nicole Kuijpers

Cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin informeren we je over onze projecten, diensten en samenwerkingen.