Eye opener is een methode waarbij verschillende disciplines vanuit de eerstelijnszorg* (zoals: fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk en logopedie) én ervaringsdeskundigen met Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) structureel bij elkaar komen om voorbeelden vanuit de praktijk met elkaar te bespreken. Om zo samen de zorg aan mensen met NAH te verbeteren.
Zorgbelang Brabant | Zeeland biedt ervaringsdeskundigen een training intervisievaardigheden, zodat zij kunnen meedraaien in intervisiegroepen. Tijdens de training leren zij hoe intervisie werkt. Ook wordt er stil gestaan bij hun eigen ervaringen, verworven deskundigheid en herstel op het vlak van hun beperking: ‘Hoe kan ik dit inzetten in de praktijk?’ , zodat zij zich vanuit cliëntperspectief kunnen inzetten voor het verbeteren van de eerste- en tweedelijnszorg aan mensen met NAH.
Meerwaarde
Voor eerstelijns hulpverleners is de inbreng van ervaringsdeskundigen echt van meerwaarde. Zij krijgen daardoor veel meer het cliëntperspectief op hun netvlies. Daarnaast is het voor hulpverleners heel prettig om met verschillende disciplines aan tafel te zitten. Zo leren zij van elkaars visie en ervaringen.
De ervaringsdeskundigen zelf zijn erg positief: “Dit is waarvoor je het doet. Op deze manier kan ik écht de meerwaarde laten zien van ervaringsdeskundigheid. Je zet de hulpverleners op een spoor om veel meer cliëntgericht te denken en te handelen. Hier word ik blij van, want dit komt echt ten goede aan de cliënt!”