Wat wij voor jou kunnen doen
Trainen van de cliëntenraad
Wij bieden trainingen die tot doel hebben om de cliëntenraad zo goed mogelijk te laten functioneren.
- ● Training ‘Wmcz 2018’. In deze training gaat het over de rol van de cliëntenraad in de organisatie en de bevoegdheden van de cliëntenraad. De nadruk ligt op de inhoud van de Wmcz 2018.
● Training ‘Contact met de achterban’. Hoe houdt de cliëntenraad contact met de achterban? En wie zijn dit? Tijdens deze training besteden we ook aandacht aan overleg met andere partijen, zoals de cliëntenraden van andere organisaties.
De trainingen zijn voor zowel nieuwe als bestaande cliëntenraden en bestaan uit een theoretisch en praktisch deel. Bestaande cliëntenraden kunnen via een training hun kennis opfrissen of in geval van nieuwe leden ervoor zorgen dat alle leden op hetzelfde kennisniveau zitten. De trainingen zijn maatwerk voor de betreffende cliëntenraad. De theorie passen we meteen toe op de eigen cliëntenraad, het werkgebied, de achterban en de zorgorganisatie. Onze trainers zijn op de hoogte van de lokale en regionale ontwikkelingen, wat ook wordt meegenomen in deze trainingen.
Begeleiden en ondersteunen van de cliëntenraad
De leden van de cliëntenraad zetten zich als vrijwilliger in om de medezeggenschap vorm en inhoud te geven. Zij maken hierbij gebruik van hun eigen deskundigheid, kennis en ervaring. Het is belangrijk dat de cliëntenraad voldoende kennis en kunde heeft om zijn taken goed uit te voeren en een goede gesprekspartner te zijn voor het bestuur van de zorgorganisatie. Voor deskundigheid kan de cliëntenraad gebruik maken van een ambtelijk secretaris. Deze begeleiding en ondersteuning biedt Zorgbelang Brabant|Zeeland.
- De ambtelijk secretaris van Zorgbelang Brabant|Zeeland is onafhankelijk en daardoor geen lid van de cliëntenraad. De ambtelijk secretaris is bekend met de Wmcz 2018 en met actuele ontwikkelingen binnen zorg en welzijn, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. De ambtelijk secretaris is verantwoordelijk voor het organiseren, (inhoudelijk) voorbereiden en notuleren van de vergaderingen van de cliëntenraad en de overlegvergaderingen met de cliëntenraad en het bestuur van de organisatie. Concreet houdt de ambtelijk secretaris zich bezig met:
- ● secretariële ondersteuning bieden zoals agenda opstellen, informatie verzenden, verslag van de vergadering maken en adviezen van de cliëntenraad uitschrijven en archiefbeheer;
● beleidsmatige ondersteuning bieden zoals agenda-onderwerpen op inhoud voorbereiden en adviezen geven over de besluitvorming;
● informatie en/of adviezen geven over wet- en regelgeving, procedures en communicatie van de cliëntenraad (intern en extern);
● jaarverslag opstellen;
● jaarplan, werkplan en communicatieplan opstellen;
● bewaker van agendapunten, actiepunten en (evaluatie)afspraken;
● vraagbaak voor (nieuwe) leden, bestuurder en anderen binnen de organisatie.
Een cliëntenraad overlegt jaarlijks vier tot vijf keer en heeft eenzelfde aantal overlegvergaderingen met het bestuur van de organisatie.
Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.