Cliëntondersteuning bij Wet langdurige zorg
Iedereen die gebruik maakt van de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft recht op een onafhankelijk cliëntondersteuner voor informatie, advies, of het opstellen van een persoonlijk zorgplan. Veel cliënten weten (nog) niet dat zij gebruik kunnen maken van de cliëntondersteuner. Vanuit Zorgbelang Brabant|Zeeland helpen wij je om hier meer bekendheid aan te geven. Ook pakken wij de uitvoering van de cliëntondersteuning op of helpen we je bij het verbeteren van het beleid. Wij kunnen jou en je cliënten op verschillende manieren ondersteunen bij vragen over de Wlz.
Informatie en advies
Wij informeren en adviseren over de beschikbare zorg in de omgeving van de cliënt, over eventuele wachtlijsten en over de rechten van de cliënt.
Ondersteuning passende zorgaanbieder
Of het nu gaat om een verblijf binnen de organisatie of een zorgpakket thuis. Onze cliëntondersteuners helpen de cliënt bij het vinden van passende zorg
Persoonlijk plan
Wij helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan. In dit plan staat beschreven welke zorg en ondersteuning de cliënt nodig heeft om zo goed mogelijk te functioneren. Dit kan helpen bij het bepalen van een passend zorgaanbod: een volledig (VPT) of modulair pakket thuis (MPT) of persoonsgebonden budget (PGB).
Zorgplan
Wij helpen bij het opstellen, het evalueren en bijstellen van het zorgplan van de cliënt. Waar nodig of gewenst, kan de cliëntondersteuner ook meegaan bij besprekingen van het plan.
Bemiddeling
Wanneer de cliënt en de zorgaanbieder het niet eens zijn over de invulling van de zorgvraag kan de cliëntondersteuner helpen door bemiddeling.
Communicatie
Toegankelijke en onafhankelijke cliëntondersteuning valt of staat met de bekendheid ervan. Vaak wachten inwoners en cliënten onnodig lang met het stellen van een vraag. Ook door onbekendheid met de mogelijkheden voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Goede communicatie over deze dienst aan inwoners en cliënten is van cruciaal belang voor het slagen hiervan. Zorgbelang Brabant|Zeeland ondersteunt je bij het informeren van de lokale doorverwijzers en betrokken medewerkers.
Gespecialiseerde cliëntondersteuning
Gespecialiseerde cliëntondersteuning wordt ingezet bij meer complexe ondersteuningsvragen en/of bij gezinnen waar op meerdere levensgebieden gelijktijdig ondersteuning wenselijk is. Onze gespecialiseerde cliëntondersteuners zijn in staat om aan te sluiten bij deze cliënten en gezinnen en de gewenste benodigde ondersteuning te bieden. Dit doen ze vanuit hun kennis van de specifieke cliënt en gezinssituaties en daarmee samenhangende problematiek (zoals autisme, ZEVMB of nah, overbelasting of complexe zorgvraag).
Aan een aantal doelgroepen bieden wij, sinds de start van de pilot Volwaardig Leven van het Ministerie van VWS, deze vorm van gespecialiseerde cliëntondersteuning. Deze vorm van ondersteuning reikt verder dan alleen de Wlz en richt zich op bijvoorbeeld gemeenten. De inzet van een gespecialiseerde cliëntondersteuner is een oplossing, als de reguliere cliëntondersteuner geen passende oplossing kan bieden, of niet voldoende kennis en ervaring heeft.