In de regio werken wij samen met individuele cliënten, patiënten, burgers en organisaties. Dit netwerk van mensen en organisaties noemen wij het Ervaringsnetwerk. Wij laten je graag zien hoe wij samenwerken met deze ervaringsdeskundigen en patiënten- en cliëntenorganisaties.
Vandaag een interview met Ruthmila Riveras, lid van de klankbordgroep Synchroon.
Bekijk hier de video van Ruthmila.
Bij welke organisatie ben je aangesloten en wat is jouw rol binnen die organisatie?
Ik ben lid van de klankbordgroep van Synchroon, een samenwerkingsorganisatie van huisartsen in de regio Oss-Uden-Veghel. In de klankbordgroep zitten patiënten en cliënten met verschillende aandoeningen. Zelf ben ik diabetespatiënt. Een aantal keer per jaar komen wij bijeen in het Zorghotel Udens Duyn, daar bespreken wij dan knelpunten waar wij tegenaan lopen in de zorg. Zo proberen wij de zorg bij huisartsen en ziekenhuizen in de regio te verbeteren.
Als lid van de klankbordgroep geef ik mijn mening over de zorg. Het gaat dan niet alleen over mijn eigen ervaringen, maar ook de ervaringen van patiënten in mijn omgeving. Ook word ik wel eens gevraagd om samen met de andere leden feedback te geven op nieuwe producten die worden ontwikkeld in het ziekenhuis of bij de huisarts. De klankbordgroep heeft contact met de cliëntenraad van Bernhoven, het ziekenhuis in Uden. Onderling wisselen wij ervaringen uit en de cliëntenraad sluit zo nu en dan aan bij onze bijeenkomsten. Zij kunnen wat wij bespreken dan weer rechtstreeks aan het ziekenhuis terugkoppelen.
Waarom vind je het belangrijk dat de klankbordgroep bestaat?
Het is heel goed om als patiënt je inbreng en mening te kunnen geven. De lijnen met de regionale zorgverleners zijn namelijk een stuk korter. Via de klankbordgroep komt een klacht makkelijker op de goede plek terecht, en wij kunnen ook feedback geven aan ziekenhuizen. Je stem wordt meer gehoord en je hebt beter zicht op wat er gedaan wordt met je feedback of klacht. Bernhoven komt namelijk altijd terug op wat er besproken wordt in de bijeenkomsten.
Op welke manier hebben jullie samengewerkt met Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Op verschillende manieren. Zo heeft Zorgbelang heeft samen met Bernhoven een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor patiënten, zoals een themabijeenkomst over de GGz. Wij als klankbordgroep worden dan daarvoor uitgenodigd door Zorgbelang. Ik ben zelf ook naar een bijeenkomst geweest van Academie Zorgbelang, dat ging over zorgverzekeringen en vergoedingen. Zorgbelang heeft ons als klankbordgroep ook benaderd om voor Bernhoven en huisartsen in de regio het digitale patiëntenportaal e-Vita te testen. De patiënt kan hier gegevens uitwisselen met zijn praktijkondersteuner of zorgverlener en informatie vinden over allerlei zorggerelateerde zaken. Wij moesten dan dit programma testen en kijken waar nog fouten zaten en hoe het gebruiksgemak was. Daarnaast hebben zij ons gevraagd om feedback te geven op een brochure en twee spotjes over de redenen waarom medicijnverpakkingen zo vaak veranderen. Met die feedback wordt ook echt iets gedaan.
Hoe ben je in contact gekomen met Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Mijn praktijkondersteuner wees mij op een bijeenkomst over zorgverzekeringen en vergoedingen, daar ben ik toen naartoe geweest. Na de bijeenkomst stuurde Maaike Mol van Zorgbelang mij een mail met de vraag of ik het leuk zou vinden om me aan te sluiten bij de klankbordgroep van Synchroon. Dat leek mij heel interessant, dus toen ben ik een keer naar een bijeenkomst geweest en heb daarna besloten me aan te melden als lid.
Aan wie zou jij Zorgbelang Brabant|Zeeland aanraden?
Aan kritische patiënten die denken in mogelijkheden om de patiëntenzorg beter te maken. Vooral de patiënten die zich organiseren in bijvoorbeeld een klankbordgroep kunnen veel aan Zorgbelang hebben. Zorgbelang heeft namelijk een groot regionaal netwerk in de zorg. Zij halen informatie op bij patiënten en cliënten en spelen dat weer door naar de zorgverleners, zoals in ons geval ziekenhuis Bernhoven. Dat zie ik ook echt als de kracht van Zorgbelang, dat ze die verbindende schakel zijn.